研究業績
1992 / 1993 / 1994 / 1995 / 1996 / 1997 / 1998 / 1999 / 2000 / 2001 / 2002 / 2003 / 2004 / 2005
2006 / 2007 / 2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019
2020 / 2021 / 2022 / 2023 / 2024 / 2025
2021年
安藤晃規, 奥田知生, 菊川寛史, 阪本鷹行, 櫻谷英治, 小川 順. "第1章 油糧微生物による種々のω3脂肪酸含有油脂の発酵生産."オメガ3脂肪酸の技術と市場,【技術編】, 3-13, 小川 順監修, (株)シーエムシー出版 (2021).
安藤晃規, 篠原 信. "特集:有機質肥料活用型養液栽培:硝化微生物群の解析および土壌創製への展開「特集によせて」" 生物工学会誌, 99(10), 521–522 (2021).
安藤晃規, 小川 順. "複合微生物デザインによる硝化微生物コンソーシアの構築." 生物工学会誌, 99(10), 526–530 (2021).
Fujita, Y., K. Kano, S. Kishino, T. Nagao, X. Shen, C. Sato, H. Hatakeyama, Y. Ota, S. Niibori, A. Nomura, K. Kikuchi, W. Yasuno, S. Takatori, K. Kikuchi, Y. Sano, T. Tomita, T. Suzuki, J. Aoki, K. Zou, S. Natori, H. Komano. "Dietary cis-9, trans-11-conjugated linoleic acid reduces amylo β-protein accumulation and upregulates anti-inflammatory cytokines in an Alzheimer’s disease mouse model." Sci. Rep., 11:9749 (2021).
日比 慎, 小川 順. "アミノ酸の多様性を創出する水酸化反応の探索と応用." 生化学, 93(3), 322-328 (2021).
Hibi, M., D. Fukuda, C. Kenchu, M. Nojiri, R. Hara, M. Takeuchi, S. Aburaya, W. Aoki, K. Mizutani, Y. Yasohara, M. Ueda, B. Mikami, S. Takahashi, J. Ogawa. "A three-component monooxygenase from Rhodococcus wratislaviensis may expand industrial applications of bacterial enzymes." Commun Biol, 4:16 (2021).
Kikuchi, M., K. Sowa, K. Nakagawa, M. Matsunaga, A. Ando, K. Kano, M. Takeuchi, E. Sakuradani. "Indigo-mediated semi-microbial biofuel cell using an indigo-dye fermenting suspension." Catalysts, 11(9), 1080 (2021).
岸野重信, 小川 順. "第2章 腸内細菌によるω3脂肪酸代謝と代謝物の生理機能."オメガ3脂肪酸の技術と市場,【技術編】, 14-21, 小川 順監修, (株)シーエムシー出版 (2021).
Kozono, I., M. Takeuchi, S. Kozono, A. Satomura, W. Aoki, M. Hibi, J. Ogawa. "Characterization of xanthine oxidase from Cellulosimicrobium funkei possessing hypoxanthine‐metabolizing activity." J. Appl. Microbiol., 130(6), 2132-2140 (2021).
Murata, Y., N. Harada, S. Kishino, K. Iwasaki, E. Ikeguchi-Ogura, S. Yamane, T. Kato, Y. Kanemaru, A. Sankoda, T. Hatoko, S. Kiyobayashi, J. Ogawa, A. Hirasawa, N. Inagaki. "Medium-chain triglycerides inhibit long-chain triglyceride-induced GIP secretionthrough GPR120-dependent inhibition of CCK." iScience, 24(9), 102963 (2021).
Mo, B. K H, A. Ando, R. Nakatsuji, T. Okuda, Y. Takemoto, H. Ikemoto, H. Kikukawa, T. Sakamoto, E. Sakuradani, J. Ogawa. "Characterization of ω3 fatty acid desaturases from oomycetes and their application toward eicosapentaenoic acid production in Mortierella alpina." Biosci Biotechnol Biochem, 85(5), 1252–1265 (2021).
Nakagawa, K., M. Takeuchi, M. Kikuchi, S. Kiyofuji, M. Kugo, T. Sakamoto, K. Kano, J. Ogawa, E. Sakuradani. "Mechanistic Insights into Indigo Reduction in Indigo Fermentation: A Voltammetric Study." Electrochemistry, 89(1), 25-30 (2021).
Nakagawa, K., M. Takeuchi, M. Kikuchi, M. Tada, T. Sakamoto, K. Kano, J. Ogawa, E. Sakuradani. "Voltammetric in-situ monitoring of leuco-indigo in indigo-fermenting suspensions." J Biosci Bioeng, 131(5), 565-571 (2021).
小川 順. "ポストバイオティクスが拓く健康." 臨床栄養, 139(7), 892-893 (2021).
小川 順. "IT・AIによるスマート発酵産業." Enzyme Wave, 24, 5-6 (2021).
小川 順. "2-1 醸造の生化学." 醸造の事典 第2章 醸造の科学, 66-67, 北本勝ひこ編集代表, (株)朝倉書店 (2021).
小川 順. "2-2 エタノール発酵." 醸造の事典 第2章 醸造の科学, 68-69, 北本勝ひこ編集代表, (株)朝倉書店 (2021).
小川 順. "9-11 腸内細菌叢を介した作用." 食品免疫学事典 第9章 食品の免疫調整作用とメカニズム 420-421,食品免疫学会編集, (株)朝倉書店 (2021).
小川 順, 福田 大, 間中千尋, 竹内道樹, 原 良太郎, 高橋里美, 日比 慎. "Rhodococcus wratislaviensis C31-06株由来の新規α—アミノイソ酪酸の機能解析." ビタミン, 95(10), 467-468 (2021).
小川 順, 福田 大, 間中千尋, 高橋里美, 日比 慎. "微生物に見いだした新規α—アミノイソ酪酸代謝ならびに代謝酵素群の解析." ビタミン, 95(2), 63-64 (2021).
Watanabe, H.*, R. Usami*, S. Kishino*, K. Osada, Y. Aoki, H. Morisaka, M. Takahashi, Y. Izumi, T. Bamba, W. Aoki, H. Suganuma, J. Ogawa. "Enzyme systems involved in glucosinolate metabolism in Companilactobacillus farciminis KB1089." Sci. Rep., 11, 23715, (2021). *These authors contributed equally.
Zhang, Y., B. E. Eser, G. Kougioumtzoglou, Z. Eser, M. Poborsky, S. Kishino, M. Takeuchi, J. Ogawa, P. Kristensen, Z. Guo. "Effects of the engineering of a single binding pocket residue on specificity and regioselectivity of hydratases from Lactobacillus Acidophilus." Biochem Eng J, 171:108006 (2021).
1992 / 1993 / 1994 / 1995 / 1996 / 1997 / 1998 / 1999 / 2000 / 2001 / 2002 / 2003 / 2004 / 2005
2006 / 2007 / 2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019
2020 / 2021 / 2022 / 2023 / 2024 / 2025